top of page
Search

Kuidas pildistamiseks valmistuda?

Soovitusi pildistamiseks valmistumiseks olen kirjutanud juba varem, keskendudes sellele, kuidas võimalikult hea välja näha - eelnevalt hea ööuni, näomaskid, koorimised, mentaalne ettevalmistus jne. Aga kuidas saada paika see, millist lõpptulemust tegelikult soovid?


Fotograafist sõltub palju - poseerimine, valgus ja kompositsioon. Samuti minu arvates ka kliendi emotsioon, heaolu ja vaba ning rahulik olemine kaamera ees. Tundub nagu oleks kõik lihtne ja sul pole vaja teha muud kui kohale tulla ning fotograaf teeb pisut maagiat ning kõik lihtsalt juhtub? :) Jaa, ma olen nõus, et fotograafist sõltub lõpptulemusena päris palju, kuid väga palju sõltub pildistmisele eelnevast :)



Pildistamise protsess


Pildistamise võime jagada suures plaanis kolmeks faasiks:

  1. Enne pildistamist

  2. Pildistamine

  3. Pärast pildistamist

Loomulikult jagunevad need kolm faasi veel omakorda paljudeks pisikesteks osadeks, mis ei ole vähem tähtsad.

IDEE. Enne pildistamist on sul mingi mõte, miks sa pildistama lähed. Soovid jäädvustada mingit eluetappi, olgu selleks kihlus, abielu, rasedus, vastsündinu, lapse esimene sünnipäev, lapse 10. sünnipäev, enda juubel või lihtsalt mõni tähtpäev, jõulud, ametifoto CV-le või persoonibrändi lehele või mis iganes muu.

VALIK. Järgmiseks on sul vaja otsustada kelle juurde pildistama minna. Milline fotograaf annab sinu arvates kõige paremini edasi idee, mida soovid teostada. Kes on fotograaf, kellega sul on hea olla - kas keegi, kellega oled juba varem koostööd teinud? Teades tema käekirja, tundeid, mida ta sinus tekitab ja lõpptulemust? Või valid hoopis kellegi teise?

SUHTLUS. Fotograaf valitud, tuleb leida ühine sobiv aeg ja rääkida läbi oma mõtted, mis pildistamist soovid, mis on sulle sobivad ajad, kas on mingid piirangud, millal kindlasti ei sobi (väikelaste puhul päevane uneaeg/õhtul varajane magamaminek, tööpäev, nädalavahetus). Lisaks asukoht (stuudio, loodus, linn, rand, sinu kodu, kontor) ja mõtted pildistamiseks mida teha, kuidas teha, mida selga panna, kas lasta teha jumestus ja soeng jne.

PILDISTAMINE. Kui kõik on läbi räägitud, kokkulepped tehtud, fotograafil on selge, mida temalt oodatakse, on juba kohapeal pildistamine palju lihtsam, sest pool tööst on juba tehtud.

LÕPPTULEMUS. Kui pildistamine tehtud, jääb ootamine esmaste piltide nägemiseks ja siis kogu galerii. Pall on nüüd fotograafile visatud ja tema annab viimase lihvi esimese kahe faasi lõpule viimiseks. Kuid ka siin on oluline suhtlus - igal fotograafil on oma visioon ja oma käekiri ja igaüks annab alati oma parima. Kuid kui mingil põhjusel kliendile midagi ei meeldi - no näiteks on fotod kollasema tooniga, kui klient oleks soovinud, tuleks sellest kindlasti fotograafiga rääkida. See on easy-fix ehk lihtne korda teha ja oluline on, et kõik osapooled jääksid rahule ning kogu protsess oleks kõigile meeldiv kogemus :)



Aga kui ma ei tea mida ma tahan?


Tihtilugu ongi nii, et tegelikult klient ei teagi ise ka, mida ta tahab. Soovib lihtsalt perepilte, portreed, lastest/vanematest/endast/koerast/sõbrast/kassist/hamstrist ilusat pilti mälestuseks. Aga mis on ilus pilt? Mis toonides, kas stuudios või hoopis õues? Kas kontrastne või pigem hele? Värviline või must-valge või nagu parasjagu on fotograafide seas popp trend - peaaegu olematud värvid, pruun tonaalsus, hele tonaalsus? Võimalusi on ju lõpmatult palju ja tihtilugu räägitakse, et fotograafi valid käekirja järgi. Eks selles ole oma iva muidugi - iga fotograaf näitab oma portfoolios enamasti muidugi neid töid, mida talle meeldib teha ja kuidas ta pildistab. Aga suurem osa fotograafe on siiski valmis tulema vastu klientide soovidele ja pildistama nii nagu kliendid soovivad. Aga selleks, et fotograaf teaks teie soove ja mõtteid, on vaja fotograafiga suhelda, soovitatavalt juba pildistamisaega broneerides :)


Üks mõte on teha täna populaarne "tujutahvel" ehk moodboard, kuhu igaüks, kes plaanib pildistamist teha, kinnitab ehk pinnib endale meelepärased pildid ja jagab neid ka fotograafiga. Selline mõtete jagamine annab võimaluse fotograafil aru saada mida klient soovib ning ka vajalikud ettevalmistused teha. Näiteks võib klient soovida erilise valguslahendusega fotot, kuid fotograaf reeglina pildistab naturaalvalguses ja ei võta pildistamisele lisavalgust kaasa. Nii võib juhtuda, et klient on pettunud, et ei saanudki fotosid sellise valgusega nagu ta ootas. Suhtlus on kõige alus :) Seega kui on kindel mõte, mida tahate teostada, oleks vajalik see kindlasti enne pildistamist fotograafiga läbi rääkida. Visioonist olenevalt võib hoopiski ka juhtuda, et pildistamiseks esialgu valitud koht ei sobigi ja hea oleks leida midagi muud.


Tujutahvlile lisaks kirjuta fotograafile oma mõtetest või lepi kokku helistamiseks/kohtumiseks sobiv aeg.

Mõelge koos läbi:

  • Asukoht. Asukoht mängib suurt rolli kogu pildistamise kontseptsiooni mõttes. Laias laastus -kas pildistada õues või ruumis? Õues on võimalusi palju erinevaid - metsas, rannas, põllul, linnas, pargis, aias jne. Ruumis - stuudios, kodus, kontoris, restoranis või kohvikus, kaubanduskeskuses jne. Koht määrab ära valgusolud, riietuse, mõnikord ka kellaajalised piirangud ja kindlasti riietuse.

  • Riietus. Riiete valik mõjutab suures osas lõpptulemust. Vaja on mõelda läbi milline on ümbritsev taust/loodus ja kuidas see võimalikult harmooniliselt fotol välja näeks. Teades, mida pildistamisel selga paned, paki valitud riided juba mõned päevad enne valmis. Vajadusel pese, vaata üle, et kuskil ei oleks plekke ja kortse (triigi! :)) Ära jäta seda kõike viimasele minutile. Looduses pildistamisel mõtle korraks ka sellele, kas ja kuidas sulle sobib riiete vahetamine - ehk on hea mõte võtta kaasa üks suurem pleed, et selle varjus teised riided selga panna :)

Aksessuaarid. Kui tegu on näiteks raseduse pildistamisega ja soovib kindlasti fotole võtta kaasa beebi body või papud või ultraheli foto, pane needki juba varakult kotti, et sa neid viimasel hetkel kaasa võtta ei unustaks :)

  • Kellaaeg. Õues pildistades eelistavad üldiselt fotograafid õhtust päikeseloojangu aega, kuid kõike ei saa sellisel kellaajal teha. Tuleb arvestada väikelaste uneaegadega, trenni või muude piirangutega. Anna fotograafile kindlasti teada millisel kellaajal sulle ei sobi pildistada. Kui oled näiteks saatnud näidisfotod, mida sooviksid teha, mis on pildistatud päikeseloojangu valgusega, aga sulle sobib pildistamiseks vaid enne lõunat, siis on väga keeruline kui mitte öelda võimatu sellist valguslahendust teha :)

  • Emotsioon. Eelkõige mõtlen siin ametiportreede/brändifotode pilte, aga laias laastus kehtib see kõikide pildistamiste kohta. Mis on see emotsioon, mida sa fotodel näha tahad? Rõõmus? Vaba? Kurb? Tõsine? Pildistamisi on erinevaid - kes soovivad lihtsalt perepilti, kus kõik vaatavad kaamerasse ja näod on näha, kes aga sellest nii väga ei hooligi, vaid olulisem on see emotsioon, kus lastega pildistamisel mängid ja nemad südamest naeravad. Tahad ametiportreel, mis kodulehele läheb, olla tõsine ja professionaalne? Või hoopis naeratav ja sõbralik?

  • Fotode tonaalsus (värvid, hele-tumedus jm) Fotosid on võimalik töödelda tuhandeid erinevaid moodi. Sinakam, rohkekam, punakam, kollakam, pastelsetes toonides, erksates ja kontrastsetes toonides.

  • Valgus. Eelnevalt mainisin juba, et loojanguvalgusega pilte keskpäevapäikesega teha ei saa. Arvesse tuleb võtta kellaajalised piirangud ja vaadata realistlikult soovid üle.

  • Erisoovid (Näiteks soovite kindlasti teha beebiootuse fotosid tahvliga, millele kriidiga kirjutatud. Või on teil soov 15 minutit perepildistamise lõpus teha endast/kaaslasest ametiportreed. Või hoopis tahate midagi hoopis muud). Erisoovidest rääkimine kindlustab selle, et fotograaf oskab arvestada ajaliselt kui palju teie pildistamisega aega läheb ning kas tunnise sessiooniga jõuab kõik vajaliku ära teha või on vaja pikemat aega planeerida.


Kui aga endal kindlat mõtet ja soovi ei olegi, siis mine kaasa fotograafi mõtete ja ettepanekutega - üldjuhul ikka fotograaf teab, mis ta teeb ja soovitab. Usaldus loob hea emotsiooni, mis ka pildile jääb :) Tule pildistama avatud mõtlemisega ja positiivse tujuga - naudi protsessi ja mõtle sellele, mis emotsiooni tahad fotodel edasi anda. Kui sul on mingeid ebakindlusi oma keha või välimuse osas, siis ka sellest oleks hea fotograafiga rääkida.


Pildistamiseni! Sügis on käes ja looduses on palju imelisi värve. Ootan Sind pildile! :) Aitäh armsale Mariale perega, kes lubas oma fotosid kasutada :)


Anna mulle teada mis teemal ma võiksin veel kirjutada, millest teada sooviksid rohkem :)?




49 views0 comments

Comments


bottom of page